Kuinka ruokakokeilu sujuu?

11.02.2020

Edellisestä tekstistä jäi turhan pitkä väli hieman työkiireiden (noh, tammikuu valmentajalla niin varmasti ymmärrät, että pientä härdelliä) ja toimistoni alkaneen remontin seurauksena, joten nyt hieman päivitystä mitähän tässä kuukauden sisällä on tapahtunut. :D 

Eli siis aloitimme toisen puoliskoni kanssa parin kuukauden kokeilun meidän perheen ravitsemuksen suhteen ja olin jo aiemmin huomannut, miten hyvin energia riittää läpi pitkän työpäivän ihan jo sillä, etten syö lounaalla päivisin kuin jotain lihaa ja kasviksia ja halusin lähteä testaamaan, saisinko energiaa läpi viikkojen paremmin jos en muillakaan ruokailuilla käytä perus riisiä, pastaa tai leipää. Olin myös jo pitkällä tähtäimellä huomannut jatkuvaa väsymystä miehessäni ja pidän haasteista, joten ei muutakun miettimään, minkälainen ruokailu olisi molempien mieleen ja ennenkaikkea miten saisin houkuteltua isännän mukaan tähän kokeiluun, koska perus mies eikä perus kasvisten syöminen niin kauheasti toista nappaa. :D

Mietin, miten pääsisin mahdollisimman helpolla ja miten saisin koukutettua toisen mukaan kokeiluun, niin päätin että laadin yhdelle "testipäivälle" muutaman erilaisen ruoan mitä kotona teen ja sanoin toiselle, että yhden päivän ajan syöt kaikki ruoat mitä eteen kannan ja sen jälkeen saat itse päättää lähdetkö mukaan. :) Tämä tapahtui 1. helmikuuta lauantaina ja sen päivän homma olikin suunnitella mitä ruokia sunnuntaina valmistaisin ja ei muutakuin kauppaan. Hain kaikki tarvikkeet ja sunnuntaina aloitin aamusta niiden valmistuksen. (Mikä ei ollutkaan niin suuri vaiva mitä alunperin ajattelin, että menisi koko hi**n päivä.)

Päätin tuohon testipäivään valmistaa ruokia ei niin suurilla kasvismäärillä, että saan varmasti toisen osapuolen mukaan ja sitten piti vielä osata piilottaa ruokien sekaan niitä kasviksiakin, että niitä tulee kuitenkin mukaan, koska en halua kuitenkaan itse elää ilman niitä, joten testipäivään tein:

- Aamupalaksi turkkilaista jogurttia mehukeitolla + lisäksi pähkinäsekoitusta

- Lounaaksi & päivälliseksi tein kolmea erilaista toiselle testiin:

Uunikasvikset & jauhelihakastike, Koskenlaskija-kukkakaali-jauhelihavuoan uuniin (siitä tuli niin hyvää, että toinen kommentoi heti että apua miten hyvää ruokaa ja mikset oo aiemmin tehnyt näin hyvää ruokaa ja huom! Makaronien tilalla siis kukkakaali ja mies sanoi, että pirun hyvää! Laitan ohjeen tämän tekstin loppuun) & reunalliseen uunivuokaan tein paseeratusta tomaattimurskasta + oliiviöljy + tuore valkosipuli + pippuri + suola tomaattikastikkeen, jonka levitin vuoan pohjalle ja reunoille viipaloin pari uunimakkaraa (en hk, vaan snellmannin 77% lihapitoisuudeltaan olevaa) ja keskelle vuokaa rikoin kolme kananmunaa, makkaraviipaleiden päälle mozzarellajuustoraastetta ja uuniin. 

- Iltapalaksi tein ns. uunimunakkaan eli ensin heitin pannulle muutaman kourallisen tuoretta pinaattia, vähän tuoretta oreganoa, paprikaa ja pilkoin kultakinkku-leikkeleitä mukaan ja kunhan niitä hetken aikaa paistelin, niin kippasin ne kippoon, johon olin rikkonut 6 munaa ja sekoittanut joukkoon purkin ranskankermaa ja sen koko kulhollisen kippasin oliiviöljyttyyn uunivuokaan ja paistumaan. 

Noilla ruoilla kun oltiin päivä menty niin toinen sanoi, että huomasi heti ettei illalla tee mieli herkkuja ja ruokailuiden jälkeen riittää energiaa, ei tule ähkyä enää ollenkaan ja todellakin nälkä lähtee, joten hän lähti mielellään mukaan kokeiluun ja samalla linjalla mennään edelleen. :) Energiaa on enemmän, jaksaa tehdä asioita eri tavalla eikä tule väsymystä kesken päivän, niin ei ole kummallakaan ollut ikävä mitään pastaa tai leipää eikä ähkyä.

Muksulle tottakai teen ruoat normaalisti ja tuossakin tein jauhelihakastikkeen, johon hänelle mukaan vain keitin makaronit, niin kikkailu ei ole vaikeaa. :)

Nyt ollaan tätä kokeilua menty eteenpäin puolitoista viikkoa ja ainakin itse oon ollut todella tyytyväinen tähän kevyempään oloon eikä ole käynyt mielessäkään leivän puputtaminen. Alunperin ajattelin, että tehdään neljän viikon kokeilu, mutta katsellaan mihin tämä kokonaisuudessaan johtaa. Oon sitä mieltä, että ennenkuin esimerkiksi valmennettavilleni kenellekkään tällaista ohjeistaisin, niin se pitää olla ensin itse kokeiltu ja hyväksi todettu. :)

Mielestäni jokaisen täytyy etsimällä etsiä ja kokeilla se itselle sopiva ravitsemus, koska tosiaan kaikki ei sovi kaikille. Se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle. Sama se on miun työssäkin, vaikka laatisin minkälaisen ravintosuunnitelman, niin monen kohdalla sitäkin vielä muokataan ja fiksaillaan ja etsitään sopivia ruoka-aineita. Nykyään kun on niin paljon erilaisia ruokarajoitteita monella ja nimenomaan pyritään aina etsimään kultainen keskitie siinäkin, että mitään tiukkoja kurinalaisia dieettejä en todellakaan tee enkä suosittele, vaan jokaisen kohdalla etsitään ratkaisua ja keinoja, mikä tukee omaa hyvää oloa ja hyvinvointia ja jolla pystytään jatkossakin elämään. :)

Toinen hehkutti niin kovin sitä koskenlaskija-kukkakaali hässäkkää, niin tässä ohje, miten tein niin kokeileppa - saatat yllättyä ja huomata, ettei käy edes mielessä että makaronia olisi pitänyt olla mukana! ;)

Koskenlaskija-kukkakaali-laatikko


  • Kokonaisen kukkakaalin pilkot peukalon pään kokoisiksi paloiksi kulhoon
  • Pilkot sipulin ja pari valkosipulin kynttä pieniksi ja paistat sipulit naudan (17%) jauhelihan kanssa + maustat pippurilla ja suolalla, jauheliha 700g
  • Kun jauheliha on kypsä, sekoita se kukkakaalien kanssa sekaisin ja laita oliiviöljyttyyn uunivuokaan
  • Sinne sekaan pilko paprika-koskenlaskija paloiksi mukaan

  • Sekoita kulhossa 3 munaa + 2 prk (400g) ranskankermaa (28%)
  • Sekoita seos vuokaan ja päälle hieman mozzarella-juustoraastetta
  • Paista uunissa 180-200 astetta uunista riippuen 40-45 min ja nauti! <3

On muuten hyvää! :)