Painonpudotuksen varjopuolet joista ei puhuta

18.11.2021

Hei,

Aina puhutaan painonpudotuksen osalta miten tulisi syödä, miten aloittaa liikkumaan ja jaetaan niihin vinkkejä. Joka asiassa on aina hyvät ja huonot puolet. Usein puhutaan miten henkinen hyvinvointikin paranee painon pudotessa ja energiatasojen lisääntyessä, mutta en ole somessa enkä muuallakaan törmännyt kirjoituksiin minkälaisia varjopuolia voi myös esiintyä niin ystävyys- kuin parisuhteissa, kun toinen aloittaa parantamaan elämäntapojaan.Aina hehkutetaan vain niitä hyviä puolia

Olet varmaan nähnyt miten sosiaalinen media sekä lehdet jakavat hirveästi vinkkejä aina elämäntapamuutokseen tai että "näin saat jouluun mennessä pois -5 kiloa", mutta eipä siellä koskaan lue että vaikka "Rouva X ei saanut riittävää kannustusta elämäntaparemonttiin, suhde ajautui erilleen." Tällainen otsikko voisi hyvinkin olla, koska näin voi käydä.

Se toinen ei niin kannustava -osapuoli saattaa kokea innostuksesi uudesta elämäntyylistä uhkana tai että muutut ihmisenä. Siellä saatetaan alkaa olla myös kateellinen oman muutosmatkasi edetessä, jos hän edelleen istuu siellä sohvan nurkassa syömässä herkkuja tai tölkki kädessä. Mikäli näin on, se johtuu vain siitä, että häntä inhottaa ihan oma saamattomuutensa. Se voi näkyä myös ihan konkreettisesti käytöksessä esimerkiksi niin, että vaikka hän tietää ettet syö herkkuja, kantaa hän niitä kotiin ja vieläpä tarjoaa niitä sinulle. Se ei ole millään tavalla matkasi tukemista, valitettavasti. Häntä inhottaa vain hänen oma tilanteensa, kun ei saa aikaiseksi muutosta itse.Kotona ulkopuolinen olo

Se on turhankin tuttua monelle painonpudottajalle. Olo voi tuntua siltä, että alkaa erkaantua pikkuhiljaa omasta perheestään, jos muu perhe ei liiku alkuunkaan ja ruokailutkin heidän osaltaan jatkuu samaan malliin kuin aina ennenkin. Sekä vielä se, jos olet alkanut käydä siellä liikkumassa ja olet ottanut aikaa itsellesi, voi se alkaa jopa harmittaa jossain kohtaa kun on osittain perheen muusta vapaa-ajasta pois paikalta. 

Vaikka sen ei kuulu mennä niin. Se pitäisi ottaa voimavarana, että paremmasta elämäntyylistä saa enemmän energiaa tehdä ihan eri tavalla asioita perheen kanssa. Sitä hyvää puolta ei vain aina muista. Jokaisella tulee niitä huonoja päiviä. Enkä halua pelotella tällä kirjoituksella yhtään, vaan tuoda ilmi sen, että aina se elämäntaparemontti ei ole niin upeeta mahtavaa kuin sitä hehkutetaan. Tai no, huonoista kääntöpuolista ollaan lähinnä vaan hiljaa.


Ystävien "tuki" voi myös yllättää..

Niimpä niin. Kannattaa varautua siihen, että tässä ne oikeat ystävät punnitaan. Kun aloitat pudottamaan painoa, sinulla voi olla erilaiset eväät ystävien seurassa tai vastaat illanistujaisiin ei kiitos. Ne voivat olla myrkkyä kavereille. Varsinkin, jos ystäväpiiristä löytyy muitakin ketkä haluaisivat pudottaa painoa, tekemättä kuitenkaan asialle mitään. Eli kateus nostaa päätään siinä kohtaa kun muut näkevät oman edistymisesi. Se on ihan ymmärrettävää, mutta aika huono juttu. Jos he ovat oikeita ystäviäsi, he tukevat sinua ja sanovat: "Vau! Tsemppiä!" Jos he taas eivät ole oikeita ystäviäsi, he saattavat alkaa karttaa seuraasi peläten, että sieltä sinä taas tulet terveellisillä eväillä kun he itse mättävät eineksiä. Kutsut yhteisiin illanviettoihin saattavat myös jäädä pois pikkuhiljaa. Mutta! Kyse ei ole siitä, että he olisivat alkaneet inhota sinua varsinaisesti, vaan tässä tulee taas se kateus. 

Heille itselleen ei tule niin pahaa morkkista epäterveellisestä syömisestä tai juomisesta, kun et ole paikalla. Itse pystyn ihan täysin allekirjoittamaan tämän, koska olen kokenut sen niin monta kertaa. Älä koskaan jätä tekemättä omaa muutosmatkaasi toisia miellyttääksesi

Tarkoitan sitä. Vaikka kerroin noista painonpudotuksen mahdollisista haittapuolista, niin tein sen siksi että niistä saat tietoisuutta lisää. Että ne eivät yllätä, jos niin käy. 

Olen itse joskus jättänyt treenejä välistä toisen takia. Syönyt epäterveellisesti kun en ole halunnut alkaa taistelemaan kotona. Voin kertoa, että siitä toisen tahdon miellyttämisestä vasta paska fiilis tuleekin itselle ja jossain kohtaa se saa riittää. Sitä ei jaksa loputtomiin - siinä hukkaa vain omaa aikaansa. Aikaa, kun olisit jo pudottanut ylimääräiset pois, mutta et voi aloittaa ettei muille tule paha mieli. Miltä kuulostaa? Ihan älyttömältä.

Jos haluaa itse parantaa omaa elämänlaatuaan, saada enemmän energiaa päiviin, pysyä terveenä ja näyttää hyvältä niin siinä ei pidä jäädä kuuntelemaan toisten mielipiteitä asiasta. Se on sinun oma kehosi ja elämäsi!Toivottavasti et ole missään noista tilanteista ja jos olet - muista tehdä ne omat valinnat ja anna muiden tehdä omansa. Olet sen arvoinen! <3


Kuullaan taas! 

Terkuin,

Marianne